sometimes you just have to set your ego aside and remember that the love you have for that other person is more important than winning a fight :)

- marshall & lily, how i met your mother e6s5

Saturday, December 31, 2011

pukul 3 pagi

2.51am to be exact!

received a call. from 03-********

i picked up..

her: hello. dr liyana. ada patient kat ward 3 blablablaakuxpahamapediamerepek
me: haa??
her: dr. kat ward 3.. dr liyana!
me: saya rasa awk ni salah nombo ni
her: slams the phone.

what the F***??

memang ah.. yg dokter tu tunang aku! bukan aku kot!!

pfftttt~~

tapi skeri jgk sbb dia pggl dr liyana. anggap je lah doa ^_^


pardon the cranky tweets. haha

happy new year!

Friday, December 30, 2011

my 2011 :)

so where did my 2011 go?

basically. 2011 habis kepada masters.

january. started great. new year with the boyfriend ^_^ siap panjat gunung (or bukit??) apentah kat kluang with my then roommate, her brother and another friend and his brother :)) oh.. ini hanyalah permulaan tahun (yg konon2 awesome tu) the rest of january was blur. lab lab lab lab lab dan lab. extraction and fractionation takkkkkk habis2. tapi dah lab la.. much better than fieldwork every other week. pfftttt~~


february. attended my first conference of the year. in UPSI. stayed at uncle bakar's place because sha insisted. ya Allah. lama yang amat tak jumpa dorang. alhamdulillah. jumpa balik sha kat facebook. after the conference hung out dengan kesayangans kat alamanda. and also in february. was 508's first meet after 7 years! i love them!!


march was a very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very very  busy month. emotionally unstable and i hate. spent most of the time in the lab. memang horror. i think it was in between feb n march that i actually had a 41 days of lab work. non stop. even on weekends. sumpah menangis melalak dalam lab sambil buat experiment. twas sooooooo stressful. tapi bila dapat result gc (around 270++ gc graphs) memang super awesome feeling dia!

luckily i have mr doctor and bdk nyet to keep me on the ground :)


april. sudah siap lab! so menggilakan diri dengan thesis writing pula. and oh.. happy birthday mr doctor!


i was quite in a mood swing. deleted my old playground. started tumbling. and came back to blogger on the other side. twas crazy. yes. thesis  writing do that to some people.

may. 

i went to singapore twice in may too! on labour day weekend was kakak sima's solemnization. sleep over at along abas' with my awesome singaporean cousins. jalan2 singapore and bbq at impian emas.

and the next week, singapore again with dilla, zara, sharil and of course, mr doctor. and attended ja'a's wedding too!

attended my first international conference in may 2011 too! awesome. in PD. super awesome cause i can be with mr doctor, the then boyfriend all weekend ^_^ and super duper awesome because it was my mutant's wedding!! congrats rye n fit!!

so yeah.. 3 weddings in may!


june and july went by with a blur. thesis writing writing writing writing and writing. thesis all the way. the only thing i remember is my early birthday treat. watched X-men with my mr x-man. and he promised my birthday present will be our engagement ring. tehehee~

august was eid. eid was fun! i love eid with my family. i love my family! ^_^


september.

submitted my thesis! finally. bulan puasa dah submit kat faculty. but righttttt after raya presented at mockviva. faculty sy kena mockviva ye! dah lepas mock baru boleh submit to cgs. so september lah officially submitted my thesis to cgs ^_^

and september juge.. we took a baby step in this 6 long years of relationship :) mr doctor's family came over. to beraya and merisik. tapi xde cincin sbb cincin dapat sekali masa tunang ^_^

and.. ehem. another international conference. the best i attended so far crowd-wise. sangatttt best! and it's in singapore. so yeah. singapore again!satu je x best sbb d hotel x serve halal food. so pergi conference 1 day. the rest cuti2 singapore with acik n my singapore bois! tehehee. masuk national museum of singapore okay! and abg wan menunaikan impian sy utk visit afc studios!


october. bulan menunggu viva. dan bulan prep for engagement! ^_^ pening pening tapi gembira :)

and also. singapore again. kakak sima's reception. and jalan2 and soping and everything. ahaa.. memang tahun ni paaaaaaaaling byk masuk singapore okeh!!


november..

bulan cinta!

we're betrothed to be married. alhamdulillah!

i got my birthday present. tehehee~


so yeah..

i am sooooooo close to be done with my masters
i am engaged to my best friend, my worst enemy and my biggest fan
i am the thinnest now as long as i can remember. haha
i am trying to be a better person :)

all in all.. that was my 2011

i hope you had a nice 2011 too :)

thanx to everyone who made me who i am today

mama.. i love you. for every single thing. til my last breath
ayah.. i miss you. as much as i wish you're here. i knw you're in a better place. and i knw you're proud of how i turn out to be. al-Fatihah
along angah and acik. the best siblings i could ever ask for. azharians for life. 
and mr doctor. i'd had you as my boyfriend for 6 awesome years. and it'd been a month since we're engaged. and i could never ask for a better partner. trying my best to be a better partner for you too. looking forward for a lifetime with you baby :)

and now.. i'm looking forward to 2012 :)

Thursday, December 29, 2011

sesopin~

hari sesopin sedunia ye semalam.

mula2 bdk kecik datang bp sbb nk beli deco hantaran utk majlis tunang dia kt ayer hitam. penat oh merepek dgn bdk nyet itu! but at least jumpa lah! tapiiiii mmg bole hilang pertimbangan oh kalau keluar masuk satu2 kedai kt ayer hitam tu.. adeeeeee je yang nak. adeeeeee je idea. nak2 lagi bila 2 brides bergabung tenaga.. hamekkkk kau!  smpai semput2 cari nafas nk bercerita. haha.

lepas tuuuuu..pergi JPO!!!

yesterday :)
lagi! utk kali ke2 dalam masa seminggu. yes. org melaka pergi JPO dua kali dalam seminggu! jumpa mel. tapi x smpt jumpa encik jepun dia. tehehehee.. dannnnn...

saya.beli.wallet.fossil. sekian!

oh.. nasib baikkkkk juga x hilang pertimbangan di JPO! sanggup beratur nk masuk coach ye. walaupun x berduit dan baju buruk gila rasanya sales person tu pun tau ktorg tak mampu. tp sy dah masuk coach. beli? insyaAllah satu hari nanti :)

click gmbr utk maklumat lanjut ^_^

dah habis sesopin mesti la sushi king dengan budak nyet. partner in crime terbaik. no?

oh. sebenarnya balik bp semata2 nk sign borang gaji terakhir. berakhir sudah jawatan graduate research assistant T_T lepas ni byr persiapan kawenn dgn pasir T_T

tapiiiiii..dapat berita menggembirakan. gembira?? u judge. dapat tarikh viva!

dapat call je tadi terus text mr doctor..

me: dah nk viva!
him: wah. mesti stress.
me: dem. hahahah.. pffttt~

bagussss kn tunang i?? siap sedia je la ye syg.. i stress u jgk yg kena nanti :PP~~

p/s- nyet. i love you. selamat bersedia utk bertunang :)

Tuesday, December 27, 2011

1 month

alhamdulillah

dah sebulan jadi tunang orang :)

we'd been through a lot more than all those 6 years we'd been together. memang rasa lain. banyak benda nak kena fikir. banyak hati nak kena jaga.

alhamdulillah. i am blessed with a wonderful mr future. ni memang dah tau dari sebelum bertunang.. tapi dalam sebulan ni. mmg bertambah2 yakin dia yg terbaik utk sy. sooooo..kena lah berusaha utk jadi yg terbaik utk dia juga :)

he's my best friend. my worst enemy. my protector. the mirror to everything i do.

may this love and happiness remains forever. even when we're old and gray.

insyaAllah



Friday, December 23, 2011

review: doorgift

ohh.. entry pendek.

budak kecik nyet tnye psl doorgift

so alang2 tu review skali..

here's to you nyet!

 sangkar telur. bakul telur. ikutla korg nk panggil ape. haha. 
yang dark purple tu beli kat sayang you macam yang i mention dalam post ini
yang light purple tu bli kat PISB melaka. mahal sikit tapi sbb masa tu dah x cukup. asalnye nk bg 60 je. tiba2 mama kata nk buat 100. ohkayyy~

siap diisi telur :)

so that's all

Wednesday, December 21, 2011

berserabut

alhamdulillah. the date is locked! dah discuss dgn family2 penting belah mama dan arwah ayah.. dan dah berjaya block date utk catering & canopy. with that.. insyaAllah the date is confirmed! yey..nk kawen *dushhh*

emosi tak berapa stabil. mr doctor terlalu sibuk. kalau tak evening shift balik tengah malam mesti double shift. post double shift mmg sehari la dia tido lepas tu.. jadi sy attention deprived. *mengadangada*

demam tak berapa nak baik lagi. dah seminggu. who'd have thought kena hujan panas setitik dua dekat maim bentara hari tu punya pasal boleh buat demam sampai mcm ni? ohh.. demam dah x sangat sebenarnya.. cuma selsema dan batuk itu.. aaaaaa.. bosan tak dapat minum air sejuk *pangggg*

semalam dapat surprise text dari co-sv. tiba2 kata saya viva january. ohhhh.. inilah hikmah tak dapat pergi Dubai. kalau pergi mungkin kelam kabut nk prepare viva. tapi tentative je tarikh viva tu. harap2 confirm lah. dah x larat nk tunggu. tapiiiiii..nervous bole tahan juga ni!

weekend ni bestfriend zaman berhingus kawen ohh. insyaAllah ke JB kite christmas ni. insyaAllah JPO. hahahahahahahahahahh :)) tapiiii.. mr doctor kerja. ok fine. bye sayang T_T

saya dalam misi ini..
ehem :)

Saturday, December 17, 2011

Sophie's letter to Claire

" 'What' and 'if' two words as non-threatening as words can be
But put them side-by-side and they have the power to haunt you for the rest of your life:
'What if? what if? what if?..."

"I don't know how your story ended.
But I know that if what you felt then was true love,
then it's never to late.
If it was true then why wouldn't it be true now?
You need only the courage to follow your heart..."

"I don't know what a love like that feels like...
A love to leave loved ones for...
a love to cross oceans for...
But I'd like to believe if I ever felt it...
I'd have the courage to seize it, Claire...
And if you didn't, I hope one day you will."
-Letters to Juliet-


Love like that...I found mine :)

Friday, December 16, 2011

theme theme theme

demam sudah hampir baik. sudah masuk 4 hari. jadi sekarang mahu survey2 utk wedding..

dan alhamdulillah. tarikh nikah + reception + hantaran for our side dah confirm. hopefully xde perubahan lagi lepas ni. kesian family mr doctor kalau berubah lagi.

so i have exactly 9 months - 1 day to go.. haha

currently surveying colour palette for my reception..
red + white + gold



source: random googling & theperfectpalette.com

nice. no?

tapi gold itu hanya utk bride & groom. so that akan nampak outstanding ^^ hopefully ada bridal house yang sanggup buatkan utk sy..

and untuk nikah
silver + white



source: random googling & theperfectpalette.com

insyaAllah sy nikah pagi sebelum reception. jadiiii.. x perlu terlalu berat + terlalu byk deco.

and to me.. less is more. memang sy jenis x suka keserabutan dan gaudy deco.

so yeah.. this is my dream wedding theme. insyaAllah ^_^

Thursday, December 15, 2011

when asri weds dilla

sebab sy x update blog sepanjang weekend hari tu ^^

wedding asri + dilla

dari jumaat berkampung kat rumah nenek asri. mama ikut rombongan nikah.
sabtu sy ikut rombongan pengantin lelaki pegi muar
ahad majlis sambut menantu kat dewan japerun telok mas

asri & dilla. masa reception kat muar. masa ni tgh tggu nk tgk zapin
pengantin + parents

family! ♥

*gambar semua sy curi dari fb. mood utk petik camera xde langsung. ape dah jadi dengan hobi camwhore pn x pasti :))

good night

Feeling a little better after 2 days.

Alhamdulillah.

But it's 2.30 and I should really sleep.

Mr doctor's on night shift. I miss
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, December 14, 2011

Giveaway first opening dippy Lyn’s collection

ehem.. first time join giveaway nih.

sukaaaaa je tengok bunga dip fazlien..

comellll sangat..

favourite design setakat ni hydrangea biru ni. comel comel comel..
cantekkk kn? walaupn bukan theme kite T_T

tapi xde kekuatan nak DIY bunga dip. hihi. 


giveaway lyn sampai 31st december 2011.
jom terjah blog lyn ramai2! 

untuk memeriahkan majlis. kte nak tag:

Tuesday, December 13, 2011

tengah pening

demam.

boring.

tapi update jugak sbb dah lama x update.

last weekend busy dengan wedding 2nd cousin, asri & dilla. 3 days event.

tarikh nikah & reception dah 70% confirm. so dah boleh mula cuak :))

semalam mr doctor off. post double shift. tapi gigih datang melaka sbb nk jumpa tunang dia yg mengada2.

discussed and decided on lotsa stuff. alhamdulillah.

pergi maim bentara utk daftar kursus kahwin. insyaAllah pergi end of february. nak pergi lagi awal macam takut clash dengan viva.

ok. sebenarnya berharap utk viva secepat mungkin. tolonglah. i'm so tired of waiting. nak viva! nak kerja!

tengah pening. memikirkan duit yang akan mengalir utk majlis ni nanti. lagi la sy stress nk kerja :(

tengah pening. sy x nak majlis yang terlalu grand. sy mmg sgt simple. tp sy tau simple sy adalah costly. faham tak??

tengah pening. yang penting sy nk settlekan paperwork n legal documents utk urusan nikah kahwin.

tengah pening. nak decide secepat mungkin so that bole proceed dgn wedding invites. nk settle invites awal sbb wedding betul2 lepas raya

tengah pening. nak pergi JPO cari barang hantaran. ada coach murah katanye. haha

tengah pening. esok nak pergi clinic. rasanya mcm kena buat ufeme. dah 2 minggu sakit ni datang2. aihh

tapiiiiii.. pening mcmane pun. everything seems so easy when i'm with you. thank you mr doctor ♥

sy da letak wedding checklist kat pages. tlg comment kalau ada yang patut tambah. tQ

p/s- abg sy da viva! congratulations my awesome brother who now holds a M. Eng degree. i am so proud of you :')

Thursday, December 8, 2011

review: him to me

helo :)

ok.. hari ni nak review hantaran from mr doctor to me :)

not so much to tell sbb mostly surprise. so dapat dan makan/pakai je ^^

their theme: gold. oh.. mula2 nk mntk dorg bagi pink. tp fMIL dah beli brg2 ni sblm sy smpt ckp. redha je lah kan? 7 + 1 + 1. haha. sebab tambah sirih junjung ngn tepak sirih tu. again. ktorg (as in mr doctor and i) ni x pandai sgt adat2 ni.. dah dorg bwk.. terima jelah

 meriah kan?? meriah sangat ^^

 tepak sirih pembuka bicara :)

sirih junjung. sy pn x pasti nape dorg bwk dua2. tnye mr doctor.. lg lah dia x tau :))

 bunga rampai & cincin (nnt nk buat review utk cincin kesayangan ni ^^)

persalinan nikah. ehm.. ni sebenarnya makcu sy yang sponsor macam dalam entry ni (dia yg request nk sponsor baju nikah anak2 buah)
so mr doctor tolong letak atas dulang je ^^

 perfume. aunty mr doctor yg sponsor. dia request utk bg brg2 kosmetik. sy request utk perfume sbb brg2 make up takut x memenuhi citarasa :)) 
tp perfume ape sy serahkn pd mr doctor utk decide (dgn ugutan sikit.. haha)
but of course.. him knowing me.. dapatlah sy forbidden euphoria ini ^^

cake. ok. sumpah cake ni sangat sedap. moist choc cake with fondant topping.
yang sedapnye sebab cake dia itself kurang manis. bila ada fondant tu jd sedap. pleasant je rasa :)

 cupcakes. cousin mr doctor sponsor. 
sy mmg kurang minat dgn cupcakes tp sy terima je ^^ sedaplah jugak :D

choc :)

fruit basket :)

yang sy paling sukaaaaaa ialah bunga2 chrysanthemum putih yg besar tu.. 
xtau lah sape yg buat hantaran dorg ni sbb nampak complete sangat2

p/s - sy dah pening kepala sbb dah dapat prospect date tp belum confirm so x leh nak proceed. aihh~~ nk settlekan paperwork dulu tp kursus kawen pn x pergi lagi :))

Tuesday, December 6, 2011

entry yang boleh diabaikan

ya Allah..
apela emosi sangat ni..
asek nak merajukkkkkkk je..
dah la mr doctor punya schedule macam..
ermm..
stressnye ngn diri sendiri mcm ni!
huhu..
kesian mr doctor sy..
penat kerja nk kena layan org emosi pulak tu ;(

dear mr doctor,
i miss you =((

dear ortho,
remember i said i hated you? i take that back. i hate a&e more than anything now.
yours truly, me

ok thanx bye~

Sunday, December 4, 2011

the gift ;)


jalan2 with mama n angah after my cervarix shot (so my sister bought a new phone. woots)

and jumpa mph

anddddddddddddddddddddddd~~




ehem.. i da lamaaaaaa berkenan dekat the gift ni. tapi macam x mampu nak membazir T_T so bila jumpa box set macam ni.. apa lagiiiiiiiiiiiiiiiiiii.. haha..
dalam broke2 selepas e-day.. sempat lagi...

text bdk kecik. she replied: kte da broke tp bli buku leh plak eh.. smaaaart girl (ayat bf bdk nyet.. haha)

text mr doctor pulak: sukanye dia beli novel ;)
so supportive kan walaupun dia dah penat sy mengadu sy xde duit since organize e-day hari tu ;))

lepas ni mungkin bole jual bulu?? haha

7 days :)

it'd been a week since i'm engaged to you.

halfway to being yours.

it's a different feeling. so much different than the 6 long years ;)

in this relationship now. i'm learning to be the best for you. well.. we're both learning to be the best for each other. it can be messy sometimes.. but we'll make it through. insyaAllah

i miss my mr doctor a lot though :( emosi x stabil! mr doctor kerja like there's no tomorrow. hari2 balik midnight. today double shift. esok off tapi rajin buat locum (ok fineeee.. kumpul duit nak kawen kan?)

tapi dalam sibuk2 dia pn sempat jgk bincang pasal majlis. hehe.. waiting for mama to confirm the dates. tentative date dah ada. cuma nak berbincang dengan the whole family. majlis nak mintak tolong ramai org kan.. jadi kena ikut keselesaan ramai. apa yang terbaik utk semua orang sy ikut je. yang penting semuanya diredhai Allah & family tersayang ;)

hopefully everything will be well.

i'm psyched!


Friday, December 2, 2011

review: me to him

ehem.. hari ni nak review barang2 hantaran from me to mr doctor :)

hantaran kami 7 balas 9. asalnya nak buat 5 balas 7. tapiiiiii sbb mr doctor banyak sponsor.. jadi bertambahlah dulang.. aihh..

warning: entry over gambar ^^

9 dulang hantaran. sirih junjung. persalinan nikah. songkok + sejadah.  books. choc box. cake. wajik durian. fruits. kuih bakar
decoration hantaran. mmg fully fresh flowers. kate la ape pn.. sy mmg hantu fresh flowers ^^ 
bunga pilihan ialah purple and white chrysanthemum ;)
dulang kaki makteh  sy sewakan dari sedara dia kat pernu.
kain alas sy beli kat kedai barang2 kahwin kat kampung jawa/bunga raya. dekat bandar melaka. rasanya org melaka tau la kot? kalau xtau bole tanye ye ;)
bekas isi hantaran tu.. yg silver ada butterfly tu beli kat sayang you semua house. ni mmg b2b wajib tau kot?

sirih junjung.
 sebenarnya sy pun x pasti sangat pasal adat2 ni. mama kata kena ada. sy on je :)
sirih junjung ni cantek kn? makteh sy tempahkn jgk dekat sedara dia tu. bgtau je tema purple. terus dapat mcm ni. alhamdulillah mmg puas hati :)

persalinan nikah. kain royal satin putih ngn songket. 
kain tu beli sekali ngn persalinan nikah hantaran dari mr doctor kat sy. beli dekat gulatis jalan TAR.
kain songket utk sampin tu pulak import dari satu kedai kat kedai payang terengganu. kedai tu mmg selalu pergi dari dulu since arwah ayah ada. so ktorg ni kira regular customer kakak tu la. so mntk tolong dia poskan satu songket dgn ciri2 idaman hati. alhamdulillah. puas hati sangatttt..

songkok + sejadah
songkok ni beli kat satu kedai kat hang tuah walk. affordable and the most important thing is mr doctor sukaaaaaa!
sejadah tu. ermm.. x pasti dari mana datangnya.. mama bagi ;))

books. 
ohhh.. m a nerd =))
nak tau lanjut pasal buku2 ni.. bole baca entry ini

cake. 
i'm so particular about this one. sbb takut x sedap. so kesian nak bagi fFIL makan kan.. so i decided to order from secret recipe 3D cake. sape2 luar KL sila order at least seminggu lebih awal ye. banyak je rupa lain. so boleh pilih mana2 yg minat ^^

choc box.
my biggest gamble. xde idea nk bg apa bila mr doctor kata nk tambah dulang. so cariiiiiii lah online. try contact a few tapi k aisyah ni je yang reply. 
and utk puaskan hati.. sy order lebih sbb nak rasa. haha.. alhamdulillah. sy rasa sedap lah juga utk homemade choc :D
b2b melaka nak contact k aisyah

fruit basket.
buah la kan. tapi yg sy paling sukaaaaaa roselle tu. xtau laaa bila dpt kt mr doctor jd ape ;))

wajik durian.
sedappppp. ni cousin mama buat. hehe

kuih bakar.
mak ngah sy sponsor. sy pn xtau rupa dia or rasa dia yg ni mcm mana. tp sy tau kuih bakar terbaikkkk~

so..

itu je la dulang2 hantaran from me to mr doctor. alhamdulillah puas hati sangat. dengan benda2 atas dulang dan decoration yg simple dan comel just like me ;)